Om hundsmuggling

hund

Vet du att det smugglas in massor av hundar till Sverige? Valparna säljs ofta billigt här och många som ska köpa hund blir lurade. Ett problem är att dessa hundar ofta har haft det väldigt jobbigt innan de kommer till Sverige. Men det värsta är att de kan ta med sig sjukdomar som gör att de dör eller ännu värre, smittar andra hundar eller människor. En mycket farlig sjukdom är rabies. Den finns inte i Sverige, men kan komma in med insmugglade hundar. Man kan bli smittad om en hund biter en (en valp som leker bits ju ofta) eller slickar på en där man har ett litet sår. Om man blir smittad märker man först ingenting. När symtomen bryter ut är det för sent. Man dör inom kort tid.

Därför ska du också vara försiktig med att klappa hundar och katter utomlands. Om man blir biten av en hund som man misstänker har rabies, ska man genast åka till sjukhuset och få en spruta. Så länge det inte märks att man är sjuk kan sjukdomen botas.

När man köper en hund ska man kontakta Svenska kennelklubben och ta reda på massor om raser och hur man ska undvika att köpa en smuggelhund.

I Tallskogens hemlighet kan du läsa mer om detta.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s