Voodoo eller vodou

Voodoodocka

Voodoo eller vodou är en religion som finns bland annat i Västafrika och på ön Hispaniola i Karibien (Haiti och Dominikanska republiken). Den är olika i alla länder där den förekommer.

Till Haiti och Dominikanska republiken kom voodoon med slavarna som skeppades över från Afrika under kolonialtiden. Snart blandades den med kristendomen (katolicismen). I Haiti är voodoo statsreligion. I Dominikanska republiken är de flesta katoliker, men med inslag av voodoo. Många förnekar att det finns voodoo i landet och döljer sin tro. Detta beror på att voodoon har fått dåligt rykte av alla voodoo- och zombiefilmer.

Det är ganska svårt att förstå vad voodoo är, men mycket handlar om magi, andar och riter. Man kan till exempel be andarna om råd. Andarna kan både vara hjälpsamma och arga. Det finns inga goda andar eller onda andar utan de är både och.

En voodoodocka ska föreställa en viss person. Kanske har du sett någon sticka nålar i voodoodockor i någon film? Tanken är att det då ska göra ont på den dockan föreställer. Men voodoodockor är bara en mycket liten del av religionen voodoo.

Svart magi förekommer. Det använder man sig av för att skydda sig. Vit magi använder man sig för att finna lycka och få god hälsa. Man kan använda örter för att skydda sig.

I boken Voodookvinnans hemlighet berättar voodookvinnan om en händelse när hon var barn. Just den händelsen är faktiskt sann, fast det var en gammal farbror som råkade ut för den!

Tycker du att det är konstigt att folk tror på magi? Tänk efter själv. Har du någon gång hört att fredagen den trettonde betyder otur. Eller har du någon gång hoppat över en A-brunn, men gärna gått på en K-brunn? Då tror ju du också på magi och övernaturliga saker! Tron på magi finns nog i alla länder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s